Medewerkers zijn de sleutel

10 jaar leefklimaatonderzoek in justitiële jeugdinrichtingen

Als je tussen de 12 en 23 jaar bent en je hebt een strafbaar delict gepleegd, dan kun je in een justitiële jeugdinrichting (JJI) komen. Susanne Höfte, docent-onderzoeker bij het lectoraat Residentiële Jeugdzorg, onderzoekt al meer dan 10 jaar het leefklimaat op het basis- en langverblijf. Wat ooit begon als rapport voor de medewerkers vormt nu een belangrijke kwaliteitsrapportage. 

De doelgroep verandert

“Er zitten tegenwoordig op jonge leeftijd al keiharde jongens tussen. Steeds meer jongeren verblijven in de basisgroepen.”  Susanne: “In zo’n groep wacht een jongere op zijn vonnis. Jongeren ervaren de groeimogelijkheden hier anders dan in het langverblijf. Daarom zien we dat de groeimogelijkheden in het onderzoek de laatste tijd wat minder hoog scoren.” Ook zien de instellingen de laatste jaren de doelgroep verharden. De delicten waarvoor jongeren veroordeeld worden, zijn ook ernstiger. Het individuele contact met de jongeren verandert daardoor. Daarmee moeten medewerkers goed omgaan. En dát lukt.”

1 of 2 keer per jaar onderzoekt Hogeschool Leiden het leefklimaat in de JJI’s. Het leefklimaatonderzoek bestaat uit verschillende schalen. Ze meten de:

  • ondersteuning;
  • groeimogelijkheden;
  • repressie;
  • onderlinge omgang.

Medewerkers zijn de sleutel voor de score voor leefklimaat op de groep

“We doen ook werkklimaatonderzoek bij de pedagogisch medewerkers. Die resultaten koppelen we aan de resultaten uit het leefklimaatonderzoek. En we zien vaak overeenkomsten. Medewerkers spelen een belangrijke rol in de ervaring van de jongeren. Met de resultaten kijken medewerkers of ze de resultaten herkennen. Willen we dingen veranderen of juist stabiliseren? We koppelen de resultaten ook terug aan Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om te laten zien hoe het gaat.”

Het leefklimaatonderzoek is onderdeel van de kwaliteitscyclus van DJI

Susanne kijkt de komende twee jaar samen met de JJI instellingen hoe ze de resultaten uit het onderzoek nog beter kunnen koppelen aan de kwaliteitseisen van DJI. “We gaan ook extra onderzoek doen naar de fysieke veiligheidsbeleving van de jongeren. Dat onderzoeken we graag samen met de jongeren. Want we willen voorkomen dat we dingen voor ze invullen. Er is al zo lang zo’n goede band tussen de hogeschool en de JJI’s. We stonden aan het begin van de ontwikkeling van de instellingen en de vragenlijst. En na 10 jaar werken we nog steeds samen. Daar zijn we erg blij mee!” 

Delen