Je kind in een jeugdpsychiatrische kliniek: hoe blijf je in verbinding?  

Ongeveer één op de zes jongeren tussen 12 en 25 jaar denkt er serieus aan om een einde aan zijn leven te maken. En wat nu als jouw kind bij die groep hoort. Je werkt niet meer. En durft nauwelijks te gaan slapen. Bang om je kind alleen te laten. Stel je voor dat hij zichzelf wat aandoet. De relatie met je partner en andere kinderen komt onder druk te staan. Hoe lang hou je dit nog vol? En dan is daar eindelijk hulp. Je kind wordt opgenomen in een jeugdpsychiatrische kliniek. Van elke minuut met je kind ga je ineens naar minstens vijf dagen per week zonder. En als alles goed gaat, hoop je straks een ander kind terug te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je elkaar niet kwijtraakt? 

Bertine Zech, onderzoeker bij het Lectoraat Sociaal Werk in de Kinder- en Jeugdpsychiatrie, deed onderzoek naar het belang van systeemgericht werken in deze sector. We spreken haar over haar kijk op deze uitdaging.

Als ik dit zo hoor is het superbelangrijk om ouders bij de behandeling van hun kind te betrekken

Dat is het inderdaad. Het is ook niets nieuws hoor. Er werd bijvoorbeeld al langer systeemtherapie aan ouders aangeboden. Je wilt de afstand tussen kind en ouder natuurlijk niet groter maken. En je hoopt dat ze zo snel mogelijk weer naar huis kunnen. Het zijn jongeren met suïcidale klachten, eetproblemen of zwaar autisme bijvoorbeeld. De klinische setting maakt het extra complex om de omgeving van het kind goed te betrekken. 

Wat maakt het dan zo lastig?  

Zo’n klinische opname zorgt automatisch al voor afstand tussen ouder en kind. Als hulpverlener op de groep wordt je snel in zo’n situatie van de jongere gezogen, waardoor je minder alert bent op de verschillende partijen. Een deel van de ouders hebben zelf ook problemen. Ze hebben vaak al eerder te maken gehad met hulpverlening en dat is niet altijd goed gegaan. Je moet dus ook vertrouwen opbouwen. 

En hoe laat je systeemgericht werken wél slagen?

Hoe je in een klinische setting als team samen de puzzel zo legt dat het hele systeem betrokken is bij de behandeling, dat is belangrijk. Je krijgt helaas niet een soort lijstje waar staat: zo moet je het doen. Het gaat vooral om de juiste mindset. Het bewustzijn dat het belangrijk is om het hele systeem rondom een kind te betrekken. En dat niet alleen de systeemtherapeut dat doet, maar bijvoorbeeld ook de sociotherapeuten. En bij elk gezin goed afstemmen wat dát gezin nodig heeft. Je moet daarvoor echt samenwerken. En stilstaan bij alle kansen die voorbij komen. Kijk als multidisciplinair team waar mogelijkheden liggen. Welke behandelonderdelen zijn bijvoorbeeld ook gericht op ouders? Is het alleen systeemtherapie? Of geef je ook informatie over de behandeling en organiseer je trainingen? En hoe zit het met de communicatie tussen behandelaar en ouders? Hoe informeer je ze over hun kind? De behandeling? Hoe doe je een intake, evaluatie en hoe is de overdracht als de behandeling stopt? Voor jongeren is het belangrijk dat ze zich realiseren dat het delen van de dingen waar ze mee zitten ook zorgt voor begrip bij hun ouders. En ouders mogen vaker input geven. Zijn er belangrijke punten die we moeten bespreken? Hierdoor voelen ze zich ook meer betrokken. 

Al deze informatie bundel je straks in een handige handleiding, toch?

Dat klopt. Ik schrijf nu een handleiding met daarin een scan voor teams. Ze kunnen dan kijken op welke punten ze goed systeemgericht bezig zijn. En waar ze nog kunnen versterken. Het helpt ze ideeën op te doen door zichzelf te bevragen. Er zit een plan in hoe ze dat proces aangaan. Waar ze rekening mee moeten houden. Allemaal gebaseerd op de uitkomsten van het onderzoek. 

Wil je Bertines handleiding hebben?

Nog even geduld: hij is bijna af. Op 14 april tijdens het symposium ‘Complexe problematiek ontrafelen door middel van praktijkgericht onderzoek’ geeft Bertine een workshop over het gebruik van de handleiding. Vanaf dan kunnen alle professionals in de klinische jeugdpsychiatrie de handleiding krijgen. Neem gerust contact op met de hogeschool. 
 
Contact

Delen